h

SP niet enthousiast over aanpassing plannen centrum Almere Buiten

29 augustus 2008

SP niet enthousiast over aanpassing plannen centrum Almere Buiten

Tijdens de behandeling in de gemeenteraad op donderdag 28 augustus zijn de aangepaste plannen voor het centrum Almere Buiten besproken. Nieuwe inzichten hebben ertoe geleidt dat het masterplan aangepast is.
Wethouder Arno Visser kon over deze aanpassingen bevraagd worden.

Het masterplan voor het centrum is in februari 2006 door de vorige gemeenteraad vastgesteld. Destijds zijn een aantal fracties schoorvoetend akkoord gegaan. Vooral de onderhandelingen met de marktpartijen was toen een punt van discussie.
De afdeling SP Almere maakte toen nog geen deel uit van de gemeenteraad.
Die discussie van destijds kennen wij niet.
Op 5 juni jl heeft de wethouder toegezegd met een raadsbrief te komen en daarin de wijzigingen uit het masterplan voor te leggen aan de raad.

Wij lezen in de raadsbrief dat het masterplan op een aantal punten zal worden aangepast.
Zo wordt blok 9 gesloopt. Dat is het blok winkelpanden naast het NS station Buiten tot en met de snackbar aan de Madridweg.
Door deze sloop komt er een uitbreiding van winkelruimte, waardoor volgens het college de parkeer behoefte toeneemt.
Hierdoor vindt het college van B&W het gerechtvaardigd om een ondergrondse parkeergarage te bouwen onder de huidige C1000.
Dat is een uitbreiding met 1 heel parkeerblok ondergronds parkeren.
Kijkend naar ervaringen vanuit het verleden zijn de kosten voor ondergronds bouwen velen malen hoger dan de mogelijke alternatieven.

Op vragen van ons werd goed door de wethouder geantwoord.
Echter, wij zouden andere politieke keuzes maken. De keuze om winkelpanden van bijna 20 jaar oud te slopen en ondergronds te gaan bouwen zijn niet onze keuzes.
Wij zien meer in het revitaliseren van de bestaande bebouwing. Voorts vragen wij ons echt af of de parkeerbehoefte zo toeneemt dat daarvoor een ondergrondse garage gerechtvaardigd is. Daarnaast kregen wij signalen dat de plankosten de pan uit rezen.
Dat antwoord moest de wethouder ons schuldig blijven.

Om die reden en om nog een paar andere vragen te beantwoorden zal dit onderwerp volgende week nogmaals behandeld worden en deels in beslotenheid.
In beslotenheid kan ook het justitieel onderzoek van een groot aandeelhouder van Kaystate besproken worden.


U bent hier