h

Mosquito update

21 april 2008

Mosquito update

Eindelijk heeft het college onze vragen over de bestrijding van hangjongeren beantwoordt.
De antwoorden stellen ons in een opzicht iets gerust, dat er geen uitbreiding gaat plaatsvinden. Aan de andere kant worden de vernielde Mosquito’s wel vervangen.
Wij beraden ons nog op vervolg stappen.
De bestrijding van overlastgevende hangjongeren is iets voor repressief optreden en niet door een geluidsproducerend apparaat.
Hieronder leest u de vragen en antwoorden.

1. Is de burgemeester bekend met de beantwoording op 4 februari 2008 van de heer Rouvoet op schriftelijke vragen van de tweedekamer fractie van de SP, betreffende het gebruik van Mosquito?

Nee, de burgemeester was niet bekend met deze beantwoording. Inmiddels heeft zij de vraag en het antwoord vernomen.

2. Zo ja, bent u voornemens om het uitbreiden van deze Mosquito’s tijdelijk op te schorten totdat het onderzoek door de commissie veiligheid en persoonlijke levenssfeer naar deze Mosquito’s afgerond is?

De huidige aanwezige Mosquito’s zijn als proef geplaatst. Vooralsnog zijn er geen plannen voor het plaatsen van Mosquito’s in verblijfsgebieden, hiervoor zullen wij ook zeker wachten op het onderzoek.

3. Zo nee, bent u bereid om te (laten) onderzoeken of de gevolgen van het plaatsen van deze Mosquito’s verenigbaar zijn met de wettelijke grondslag gelegd in artikel 10 (persoonlijke levenssfeer) en 11 (onaantastbaarheid van het lichaam) van de grondwet?

Gezien het antwoord van de minister op de door u eerder genoemde schriftelijke vragen van de tweedekamer fractie van de SP lijkt het ons niet noodzakelijk om zelf een dergelijk onderzoek ook op te starten. Wij wachten de uitspraken van de commissie ‘Veiligheid en persoonlijke levenssfeer’ hierover af.

4. Heeft u kenbaar gemaakt waar deze Mosquito apparaten hangen, zodat mensen met kleine kinderen, deze kinderen niet onnodig blootstellen aan mogelijk schadelijk geluid?

Nee, daar het hier een pilot betreft is niet kenbaar gemaakt waar de Mosquito’s hangen.
Er hangen Mosquito’s in de twee tunneltjes op de Alkmaargracht/Velsenpad en in de twee tunneltjes op het Haarlemplein. De Mosquito’s in de tunneltjes aan de Alkmaargracht/Velsenpad zijn inmiddels beiden vernield en werken niet meer.
In tegenstelling tot hetgeen vermeld wordt in de weblog hangen er geen Mosquito’s op het Wim Kanplein.

De Mosquito’s hangen op doorgangplaatsen en niet op verblijfplaatsen. Als men door de tunneltjes loopt of fietst wordt men gedurende enkele seconden blootgesteld aan het geluid. Bij navraag aan de bewoners die hun ingang in een van de tunneltjes hebben is gebleken dat bezoekers en hun dieren er geen hinder van ondervinden. Het geluid dringt ook niet door de muur heen.

Inmiddels is wel duidelijk dat de Mosquito’s effectief zijn. De jeugd heeft zich er niet meer opgehouden. Tevens zijn er geen klachten van omwonenden binnengekomen.
Gelet op het feit dat er geen risico’s zijn voor de doorgangplaatsen en het feit dat de Mosquito’s hangen op plekken waar mensen niet verblijven c.q. horen te verblijven blijven wij van mening dat de Mosquito’s op die plekken mogen hangen. De vernielde Mosquito’s zullen dan ook worden vervangen.

Hoogachtend,

burgemeester en wethouders van Almere,

de secretaris, de burgemeester,
B.M. Arnold A. Jorritsma-Lebbink


U bent hier