h

Gratis OV in Almere?

25 april 2008

Gratis OV in Almere?

Gisteravond 24 April, is in de gemeenteraad gesproken over 'tariefdifferentiatie stadsdienst', met andere woorden: wèl of géén gratis openbaar vervoer (ov).

Het college heeft op verzoek van de raad een onderzoek(je) gedaan naar de (on)mogelijkheden hiervan en is tot de conclusie gekomen dat er te weinig geld voor is.
Omdat in Tilburg al vanaf oktober 2006 een pilotproject van gratis ov voor 55+ loopt heeft onze fractie daar eens geïnformeerd.

Een paar 'losse pols' cijfers uit een peilonderzoekje gehouden in het voorjaar van 2007:

  • Er wordt zo'n 2 a 3 keer zoveel gebruik gemaakt van het ov.
  • De 55+ reizigers reizen veelal buiten de spits, dus extra bussen hoeven niet te worden ingezet.
  • Het project blijft keurig binnen haar begroting en er zijn geen onverwachte extra kosten.
  • Een woordvoerder van de gemeente Tilburg noemt het project dan ook geslaagd. De partijen die het project daar hebben ingezet (PvdA en Groen Links) gaan ook in Almere de handen ineen slaan blijkt gisteravond.
    Het relatief kleine bedrag dat nog gereserveerd staat voor tariefacties wordt vooralsnog even in de kluis gestopt, zodat we met z'n allen weer kunnen nadenken over wat we nu eigenlijk willen.

    Onze fractie is zich doordrongen van het feit dat je niet meer geld kunt uitgeven dan je hebt, maar, zoals alles in het leven, politiek is een spel van prioriteiten stellen.

    En natuurlijk van politieke keuzes durven maken.
    Als het aan ons lag namen we hier eens een beetje risico.

    Enfin, wordt nog vervolgd..


    U bent hier