h

LEVE DE MARKTWERKING!

9 januari 2008

LEVE DE MARKTWERKING!

Fractiestandpunt SP

Er kan weer een item bij op de inmiddels lange lijst van negatieve gevolgen van de marktwerking; AANBESTEDING ZWEMBADEN.

Gelukkig schijnt er nu op korte termijn het meest schrijnende gevolg voorbij te zijn: De zwembaden gaan weer open, het personeel kan weer aan het werk en de Almeerders kunnen weer zwemmen.

Onze wethouder blijft consequent de Zwarte Piet op het bordje van de Sportfondsen Almere leggen. Daarbij maakt hij in ieder geval in de media geen onderscheid tussen de Sportfondsen BV en het personeel (onze badjuffen en-meesters).

Dat is op zijn zachts gezegd teleurstellend.

De gedachtefout bij de gemeente is dat ze na aanbestedingen de neiging heeft achterover te leunen en van de zijkant gaat toekijken hoe één en ander in de praktijk gaat uitpakken.
Daarbij wordt onterecht vergeten dat de gemeente ook na gunning wel degelijk eindverantwoordelijk blijft.
Hierin blijft de gemeente dus ernstig in gebreke door zijn maatschappelijke verantwoording niet te nemen.

In het geval van de zwembaden zag je deze neiging weer de overhand nemen. Daarnaast was de zorgvuldigheid in de communicatie in deze overgangsperiode bedroevend, of bleef berichtgeving zelfs uit. En juist in die overgangsperiode is zorgvuldige communicatie zo belangrijk.

Een groot compliment gaat uit naar het zwembadpersoneel. Na bijna 15 jaar de exploitatie (gegund aan hun baas sportfondsen) hebben zij het laatste jaar onder moeilijke omstandigheden en in onzekerheid moeten werken. Wat gaat er gebeuren en wie wordt mijn nieuwe baas?
Zelfs na de melding van sluiting is een deel van het personeel op nieuwjaarsavond begonnen ouders van zwemles-kinderen te bellen over de gesloten baden. Dat zijn er in totaal 3.500!!!!!
Dat was een megaklus, zeker voor mensen onder druk.
Hulde hiervoor!!!

Onze wethouder heeft ook verklaard dat klanten en verenigingen schadeloos zullen worden gesteld. Maar het personeel dan?????

Op 24 januari komt ons agenda-verzoek over de aanbesteding zwembaden aan de orde in de gemeenteraad. Ons uitgangspunt hierbij was en is: deze aanbesteding te analyseren en de delen die voor verbetering vatbaar zijn, te benoemen en ervan te leren. Zodat die fouten in toekomstige aanbestedingen vermeden kunnen... en moeten worden.

U bent hier