h

Je maakt wat mee!

11 januari 2008

Je maakt wat mee!

Gemengde gevoelens waren er voor de SP-fractieleden tijdens de Politieke Markt van 10 januari.
We werden geconfronteerd met een ingelast agendavoorstel van wethouder Henk Smeeman, omtrent een subsidie aanvraag van Omniworld.
Door problemen met het computernet van de gemeente is er de avond ervoor met een koerier bij alle gemeenteraadsleden dit voorstel bezorgd.
Dus korte voorbereidingstijd.

Die tijd uiteraard wel benut. Snel bleek het een niet goed onderbouwd voorstel, waarvan de overlegde begroting om het netjes te zeggen geen schoonheidsprijs verdiende.

In het begeleidende schrijven van het college stond slechts 1 argument dat het spoedeisende rechtvaardigde en dat was als niet op 10 Januari 2008 besloten werd om een instemmend besluit te nemen het 1e team van Omniworld uit de volleybalcompetitie genomen zou worden door de Nevobo.
Ere wie ere toekomt, Frits Huis van Leefbaar Almere had hierover navraag gedaan bij de competitieleider van de bond en kreeg als antwoord dat dat NIET zo was.
Daarmee was ook voor ons het spoedeisende argument niet meer aan de orde. Frits Huis deed tijdens de vergadering dan ook het terechte ordevoorstel om het agendavoorstel niet te behandelen.
Dat kon ook volgende week.
Dan kon een ieder zich beter voorbereiden en derhalve tot een beter gewogen oordeel komen.

Daarna chaos!!!

De VVD steunde, als verwacht, onverkort hun wethouder, CDA en CU volgden schoorvoetend.

Paniek bij de PvdA!

Diverse schorsingen later steunde ook de PvdA hun coalitiewethouder. Het was echter duidelijk dat enige PvdA raadsleden hier zichtbaar moeite mee hadden.
Echter slechts de voorzitter van het presidium, PvdA raadslid Klaas Wolzak, kwam na de laatste schorsing niet terug in de raadszaal.
Mede gezien de kritische toon van het begeleidend schijven van het presidium aan de Raad over het agendavoorstel gaf ons dat te denken.

Tijdens de schorsingen is er contact geweest tussen alle oppositiepartijen over onze positie en hoe hier mee om te gaan. Afgesproken werd om het eindoordeel van het ordevoorstel van Frits Huis af te wachten en als de PvdA daarbij tegen zou zijn de oppositie schorsing zou aanvragen om ons standpunt nader te bepalen.
Zo geschiedde.

Tussen de schorsingen door werd steeds weer een poging gedaan in korte debatjes elkaar te overtuigen. Wij hebben daar niet aan mee gedaan omdat wij het met Burgemeester Jorritsma eens waren dat het ordevoorstel aan de orde was en men steeds weer inhoudelijk elkaar trachten te overtuigen.

Henk Smeeman verklaarde tijdens deze debatjes dat hij op 21 December zijn woord aan Robert J. Reinders (de beoogde garantiesteller) had gegeven. Dit was in onze inschatting geheel buiten de waarheid.

Achteraf hebben wij geanalyseerd dat dit ook het breekpunt voor Klaas Wolzak moet zijn geweest.

Als SP-fractie hebben we afgesproken altijd te blijven praten en dat weglopen een zwaktebod zou zijn.
Echter in dit geval was het zo duidelijk dat het duale systeem door de collegepartijen met handen en voeten werd geschonden dat wij weliswaar schoorvoetend meegingen in het oppositievoorstel de vergadering te verlaten.


Hier onder de voorbereide verklaring van de SP-fractie.

Verklaring SP over ingelast agendapunt subsidie Omniworld (echter door omstandigheden nooit door Ed Naaktgeboren uitgesproken)

Wij snappen dit verzoek niet, en kunnen niet overzien in welk nieuw avontuur het college stapt met deze consultatie. Wij kunnen ons volledig vinden in de kritische benadering van het presidium.

De wethouder heeft bij de vorige besluitvorming over dit onderwerp gezegd dat het geld dat vrijvalt als de subsidie niet gegeven werd, vrij zou komen voor de breedtesport.
Om achterlopende zaal huur te verrekenen en eventuele financiële consequenties voortvloeiend uit het faillissement af te dekken.

Wat gaat er aan het eind van dit seizoen gebeuren?
Het is een open einde regeling op deze manier.

Er wordt ons een voorstel gedaan aan de hand van enkel een geheime brief en een raadsbrief waarin geen harde cijfers worden genoemd.
Uit meegeleverde begroting blijkt een onduidelijke sponsorconstructie met een hoop financiële risico’s.

Hoe gaat het college om met andere sportverenigingen waartegen in vergelijkbare gevallen keihard nee is en zal worden gezegd.

Er wordt gesproken over een sluitende begroting.
Hoezo een sluitende begroting?
Het is met de in december door de wethouder gehanteerde argumenten een volledig ongedekte begroting. Subsidie en garantstelling werden in december aangemerkt als niet harde dekking.

Het enige wat wel realistisch is dat er geen zaalhuur hoeft te worden betaald.
Het gaat dus niet slechts om een subsidie van 140.000 euro, daar moet dus de inkomstenderving van de zaalhuur bijgeteld worden.

Ook wordt gesproken over een sponsor, terwijl het volgens ons een garantiesteller is.

Dus u begrijpt wel hoe wij over uw consultatieverzoek oordelen.


U bent hier