h

Geen beperking oppervlakte pelsdierfokkerijen in Flevoland

22 augustus 2007

Geen beperking oppervlakte pelsdierfokkerijen in Flevoland

ALMERE - De Partij voor de Dieren heeft bij de Provinciale Staten van Flevoland een motie ingediend met betrekking tot pelsdierfokkerijen.
Met de SP als enige uitzondering ontving zij geen steun.
Nu Flevoland geen beperking van bedrijfsoppervlakte voor pelsdierfokkerijen heeft en illegale bontfokkerijen hier zonder problemen kunnen starten, zal Flevoland een aanzuigende werking hebben op pelsdierfokkerijen.

Flevoland telt nu drie pelsdierfokkerijen, waarvan een in Zeewolde, die zonder milieuvergunning al in bedrijf is.
De gemeente Zeewolde gedoogt dit.
Statenlid Melissa Bax van de Partij voor de Dieren diende een motie in om de maximale toegestane bedrijfsoppervlakte voor intensieve veehouderijbedrijven van 2500 vierkante meter weer terug te brengen in het omgevingsplan, maar dan geldend voor pelsdierfokkerijen. Momenteel geldt er geen maximale oppervlakte in Flevoland.
Een aanpassing van het omgevingsplan kost veel werk maar de PvdD vindt dat het ook om heel veel dierenleed gaat.

Melissa Bax: “De dieren zitten in kleine hokken opgesloten en hebben geen mogelijkheden tot het vertonen van natuurlijk gedrag terwijl zij de drang hiertoe nog steeds bezitten. De stress en verveling zorgt voor allerlei aandoeningen en gedragsstoornissen. Gemiddeld sterft 17 procent van de nertsen hieraan”.
Volgens gedeputeerde Anne Bliek zou een dergelijke aanpassing alleen mogelijk zijn bij een brede steun vanuit de Provinciale Staten. CDA, VVD, SGP, Christen Unie, PvdA en GroenLinks stemden echter tegen de diervriendelijke motie.

De SP bleef achter haar partijprogramma staan en stemde, als enige naast de PvdD, voor de motie.

Bron: Almere deze week pagina 19

U bent hier