h

Boeiend debat en informatie avond onderwijs in het Oostvaarders-College te Almere Buiten.

20 juni 2007

Boeiend debat en informatie avond onderwijs in het Oostvaarders-College te Almere Buiten.

Op woensdag 20 juni 2007 vond in het Oostvaarders-College een debat plaats tussen wethouder voor onderwijs Martine Visser, Jasper van Dijk: tweede kamerlid voor de SP, de heer Z. Arslan van Forum en Betsy Ooms van de IJsselgroep.

Wethouder Martine Visser nam de aftrap en stelde dat de autonomie van scholen een goede zaak is. Zij ervaart echter wel dat scholen vaak terughoudend zijn met informatie uitwisseling. Scholen zouden beter expertise kunnen uitwisselen en leren van elkaars ervaringen. Ook was zij van mening dat de zgn “Vroeg Voorschoolse Educatie” nog dichter bij de ouders kan worden gebracht. Een idee is om dit bij kinderdagverblijven onder te brengen.

SP tweede Kamerlid Jasper van Dijk gaf aan dat Nederland in Europa procentueel het minst uitgeeft aan onderwijs. “Wat de SP betreft mag daar nog wel een Miljard extra in worden geïnvesteerd dan de huidige regering nu van plan is”.

Jasper van Dijk (SP 2de kamerlid) Martine Visser (wethouder in Almere)

Daartegenover staat dat de ouders in Nederland wel de hoogste schoolkosten hebben. Jasper heeft zich er in de tweede kamer sterk voor gemaakt dat schoolboeken in het voortgezet onderwijs gratis worden. Er is ook meer geld nodig voor aanpassing van schoolmethodieken.

De heer Arslan van Forum hield een warm pleidooi over het onderzoek dat hij verricht had naar de CITO toets. Zijn inbreng had in het bijzonder te maken me de onder- en over-advisering aan kinderen naar aanleiding van de CITO toets. Het komt zowel bij Westerse als niet-Westerse kinderen regelmatig voor, dat zij op een lager niveau het voortgezet onderwijs ingaan, dan het advies van de CITO aangeeft . Tussen de 11 en 18% van de leerlingen zit op een school die onder hun niveau is. “Het is zonde dat die kinderen hun capaciteit niet volledig kunnen benutten”

dhr. Arslan en mevr. Betty Ooms tijdens onderwijs debat

In Almere zijn relatief gezien veel LWOO leerlingen. En de score op de CITO is lager het landelijke gemiddelde. Er zal hopelijk door het reeds gestarte experiment van de taalschool (voor groep3) in de toekomst een hogere score van de CITO te verwachten zijn.

Betsy Ooms van De IJsselgroep gaf in haar verhaal aan dat lezen zeer belangrijk is en dat hier in de groepen 1 tot en met 3 meer aandacht voor moet zijn. De aandacht hiervoor vanuit de schoolteams is cruciaal. Een goede coaching aan die schoolteams is daarvoor cruciaal; zeker in een stad als Almere met relatief veel jonge docenten.
In de zaal was een grote vertegenwoordiging van het platform “Allochtone ouders en onderwijs Almere” aanwezig. Zij kwamen met een zeer praktische oplossing om taalachterstand te voorkomen:”Laat de Vroeg Voorschoolse Educatie gratis zijn” Vooral kinderen van niet Westerse ouders leren pas op de basisschool echt Nederlands spreken. “Met gratis peuterspeelzalen kan dit probleem ook worden aangepakt”
Jasper van Dijk vond dit een prachtig idee en zegde toe dit als advies mee te nemen naar de Tweede Kamer.

vragen uit de zaal tijdens onderwijs debat

In Almere gaat de SP kijken of met dat idee van het platform “Allochtone ouders en onderwijs Almere” met betrekking tot meer en gratis kinderopvang om taalachterstanden te voorkomen verder concreet vorm kan worden gegeven.


U bent hier