h

Commissievergadering over Nertsenfokkerij & SP stelt vragen in de 2de kamer

17 mei 2007

Commissievergadering over Nertsenfokkerij & SP stelt vragen in de 2de kamer

Afgelopen maandag 14 mei hebben Renée Troquay (GL) en Janet de Jong uit Zeewolde (SP) ingesproken op de commissievergadering in Zeewolde over de nertsenfokkerij en daar hun zorgen over de gang van zaken kenbaar gemaakt.

vrij nerts
SP-er Herbert van Ravenzwaaij was vanuit Provinciale Staten aanwezig.
Dit om te onderzoeken wat er vanuit de provincie voor maatregelen kunnen worden genomen.
Donderdag 31 mei is de Raadsvergadering waar de handhaving/gedoogbeleid rond de pelsdierfokkerij behandeld wordt. Daar kunnen we door onze aanwezigheid op de publieke tribune, onze protesten kracht bij zetten.



Er is door Janet de Jong en Renée Troquay ook een protestbrief gemaakt over dit onderwerp;
nerts in fokkooi

In Zeewolde is iedereen gelijk!

In Zeewolde krijg je meteen een verkeersboete als je te hard rijdt bij de Sfinx,
In Zeewolde moet je een tuinhuisje weer afbreken als je geen bouwvergunning hebt,
In Zeewolde betaal je € 170,00 boete als je over een doorgetrokken streep rijdt,
In Zeewolde moet een (startende) ondernemer gemiddeld meer dan een jaar wachten voordat hij aan alle wettelijke eisen voldoet.

In Zeewolde gelden de Nederlandse wetten en regels en de gemeente zorgt dat iedereen zich daar aan houdt.

Behalve als je een nertsenfokkerij begint zonder de vereiste vergunningen, illegaal dus.
Dat mag met toestemming van de burgemeester en wethouder.
De reden?
Het is zo onhandig om nu meer dan 100 nertsen met gemiddeld 6 jongen in beslag te nemen, terwijl met heel veel geluk de Milieu en Bouwvergunningen aan het eind van dit jaar rond zijn.

Snapt u het nog?
In Zeewolde is iedereen gelijk……….. maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen!



Ook in de 2de kamer is het nertsen verhaal uit Zeewolde, al door gedrongen, en SP 2de kamerlid Krista van Velzen heeft vragen gesteld aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de vergunning voor een nertsenhouderij. (ingediend op 11 mei 2007)

Krista van Velzen

1. Is het juist dat de gemeente Zeewolde bekend heeft gemaakt dat zij van plan is om een milieuvergunning te verlenen voor de vestiging van een nieuwe nertsenfokkerij? Is het tevens juist dat, terwijl de zienswijzen tegen deze ontwerpvergunning nog steeds kunnen worden ingediend, er op het betreffende adres al ruim 100 fokteven plus enkele fokreuen en zelfs jongen aanwezig zijn?

2. Is het juist dat volgens de Nederlandse wetgeving een bedrijf over een geldige definitieve milieuvergunning dient te beschikken vóórdat er met de bedrijfsmatige productie van dieren wordt gestart? Zo ja, deelt u mijn mening dat het bij ruim 100 fokteven reeds gaat om het bedrijfsmatig houden van dieren voor productiedoeleinden? Zo ja, bent u bereid er bij de gemeente Zeewolde op aan te dringen handhavend op te treden tegen het bedrijf?
3. Kunt u aangeven hoeveel vergunningen voor hoeveel dieren zijn uitgegeven in Nederland aan nertsenhouders? Kunt u tevens aangeven hoeveel nertsen gehouden worden? Bent u bereid om, indien het daadwerkelijke aantal nertsen en de vergunningen daarvoor niet overeenstemmen, stappen te ondernemen tegen deze bedrijven?

4. Kunt u aangeven hoeveel aanvragen voor nieuwe vergunningen voor te houden nertsen op dit moment lopen? Zo neen, waarom niet?

5. Kunt u aangeven wat de stand van zaken is met betrekking tot de implementatie van de Verordening Welzijnsnormen Nertsen (PPE) 2003? Zo ja, kunt u daarbij specifiek ingaan op de hoogte van de investeringen die gedaan zijn om te voldoen aan de artikelen 4 en 5? Zo neen, waarom niet?


Wij van de SP Almere (wo Zeewolde valt) blijven deze zaak volgen, en bij nieuwe feiten of gebeurtenissen zullen wij hier over blijven berichten.

Renee, Janet en Hans bedankt voor de informatie die jullie aan blijven dragen vanuit Zeewolde

U bent hier