h

Prijsgeven groenstrook voor woningbouw (Meridiaanpark)

3 maart 2007

Prijsgeven groenstrook voor woningbouw (Meridiaanpark)

De gemeente is voornemens om het gebied vanaf de noordzijde, het Bosrandpark, tot aan de zuidzijde, tegen de Lage Vaart, te gaan bebouwen. Daar tussen komt een corridor van groen ter compensatie. Deze compensatie is gekomen om de groene bestemming die het gebied van oorsprong heeft, op papier te behouden. Woningbouw moet de aanleg van dit groen financieren. Er wordt ook gelijk gesproken over hoge flats om maar vooral inkomsten te genereren voor dit groene gebied.UPDATE. zie binnenkort ook ons dossier.

Hoe komt nu toch zo ver?
Ongeveer 20 jaar geleden, heeft de architect een heel mooi gebied met veel bos getekend. Er was zelfs een begraafplaats gepland in dit gebied. Deze begraafplaats zou ter hoogte van het Decemberpad in de Seizoenenbuurt komen. Doordat deze begraafplaats te laag is aangelegd werd dit plan niet ten uitvoer gebracht. Deze plek is nu het domein van een buizerd en zijn voedsel zijn de egeltjes.
Dat heeft men op meerdere vlakken niet gedaan. Er werd beknibbeld op onderhoud of gewoon door de politiek andere keuze’s gemaakt. Nu dreigt dit gebied het kind van de rekening te worden.
Recentelijk werd er door wethouder Smeeman nog een potje geld losgepraat bij Staatsbosbeheer, waar deze groenstrook mee onderhouden zou kunnen worden. Kennelijk werd door Staatsbosbeheer wel de voorwaarde gesteld, dat deze gebieden tot natuurbeschermingsgebied moesten worden aangewezen. De groene bordjes zijn het gevolg. Door aanwijzen van dit gebied, gevolgd door het plaatsen van die bordjes werd in een klap, wel van alles verboden. Van het buiten de paden wandelen, tot het na zonsondergang in het park lopen. Er werd uiteraard niet gehandhaafd. Dat heeft voornamelijk te maken met de prioriteiten van ons Almeers politiekorps. Nu zijn ondertussen vele bordjes weer verdwenen. De aanwijzing van dit gebied is gebleven.
Wat nu wel tegenstrijdig is, is het verhaal dat er verandering plaats gaat vinden van de bestemming. En dat is volgens mij in strijd met de wet.

Hoe nu verder?
Op zaterdag 10 maart 2007, te 10.30 uur hebben Jan Bouwma (raadslid) en ik een rondleiding met de stichting groenbehoud Almere (Victoria Regiastraat) en hopelijk vele omwonenden, waar we de voor- en nadelen nog eens goed met deze mensen willen doorpraten. Daarna zal de fractie een standpunt bepalen en dit tijdens behandeling van dit onderwerp ter vergadering naar voren zal brengen.
Overigens denk ik persoonlijk dat rond de havenkom, meer faciliteiten voor de watersport, tegen een redelijke vergoeding mogelijk zouden zijn. Al dan niet gecombineerd met horeca en sociale huurwoningen.

Marcel Hamminga
SP afdeling Almere

U bent hier