h

SP over Koerdistan en Koerden in Nederland

16 november 2006

SP over Koerdistan en Koerden in Nederland

Zaterdagmiddag 18 november 2006 spreken SP Tweede Kamerkandidaten Tiny Kox en Sadat Karabulut in Almere over Koerden in de internationale politiek en de problemen van migranten in Nederland. Tiny Kox is voorzitter van de SP-fractie in de Eerste Kamer en nr 23 op de Tweede Kamerlijst. Sadet Karabulut, nummer 14 op de SP-kandidatenlijst, geboren in Nederland en van Koerdische afkomst.
Oostvaarderscollege Almere
Anton Boekenweg 3
1333 ED Almere
14.00u – 17.00

De SP was sterk tegenstander van de oorlog tegen Irak die drie jaar geleden begon en nu met de dag bloediger wordt. In Iraaks Koerdistan is het relatief rustig. In de tijd van Saddam Hoessein waren de Koerden vaak massaal het slachtoffer van moord en vernietiging. Het bekendste voorbeeld daarvan is de gifgasaanval op het stadje Halabja. De Nederlander Frans van Anraat is tot 15 jaar veroordeeld wegens de levering van gifgas aan Saddam Hoessein die het liet gebruiken in Halabja. De SP in de Tweede Kamer heeft vele malen Kamervragen moeten stellen voordat het ministerie van Justitie bereid was vervolging in te stellen tegen Van Anraat. Tiny Kox bezocht Halabja in 2004 en maakte afspraken met Koerdische politici over samenwerking.

In een tijd waarin politieke partijen steeds opportunistischer worden, is er nog één partij die aan sociale principes vasthoudt. Dat is de SP.

De SP werkt ook samen met Koerden die afkomstig zijn uit Turkije, Iran en Syrië. Ook in deze landen worden Koerden onderdrukt. De internationale ontwikkelingen staan op een kruispunt. In de komende jaren worden grote ontwikkelingen verwacht. De Koerden zullen daarin een belangrijke rol kunnen spelen. Hoe dat proces te steunen?
Sadet Karabulut is een Nederlandse politica van Koerdische ouders. Zij heeft aan den lijve ondervonden hoe het is om in Nederland op te groeien. Ze spreekt over de integratie en identiteit.

U bent hier