h

Slecht(st)e speellokatie in Almere?

23 februari 2006

Slecht(st)e speellokatie in Almere?

Een SP-delegatie, Harrie van Bommel, Frans Mulckhuijse en anderen zullen om 11 uur de wijk bezoeken, en verzamelen bij de ingang van Roef (Noorderplassen-West) langs de busbaan.

Begin februari deed TNS Nipo in opdracht van Jantje Beton een onderzoek naar wat Nederland vindt van de speelruimte in hun eigen buurt. Via een rapportcijfer dat het publiek kon geven voor diverse leeftijdscategorieën, bepaalde Jantje Beton welke buurten in aanmerking kwamen voor een nominatie voor de Beste Jantje Beton Buurt 2006 en welke buurten genomineerd werden voor de Slechtste Jantje Beton Buurt 2006.

Genomineerde buurten
(bron: De Telegraaf, 25-2-2005)
Almere Noorderplassen-West

Lummelen in bushokje

De wijk Noorderplassen-West in Almere kwam uit het onderzoek van Jantje Beton naar voren als een omgeving waar het, als naar de speelvoorzieningen wordt gekeken, voor kinderen slecht toeven is. De buurt kreeg het cijfer één, aldus Gerdien Rabbers van Jantje Beton.

Een rondwandeling door deze wijk, waar alle huizen platte daken hebben, en vergezeld door Onderweg Naar Morgen-soapie Simone Cobben, maakt de dikke onvoldoende inzichtelijk. Twee jaar geleden arriveerden hier de eerste bewoners en sindsdien is er geen aandacht besteed aan speeltoestellen. Geen klimrek, geen voetbalveldje, geen hangplek, om van een buurthuis maar te zwijgen. Slechts op het schoolplein is enig vertier te vinden. De school ligt echter op een kwartier wandelen van de woonwijk en is niet makkelijk bereikbaar.

"Omdat er niets is, gaan we met vrienden en vriendinnen vaak in een bushokje zitten", vertellen Lianne en Lindsey, beiden 13 jaar oud. "Ideaal is het daar niet. De ruiten aan de zijkanten liggen er weer eens uit, waardoor het een tochtig gat is. Daarom wijken we regelmatig uit naar ander plekken, maar dat wordt door omwonenden niet zo gewaardeerd." Het tweetal zou graag een hangplek hebben, waar het ongedwongen kan verblijven.

Mart en Lisa, beiden 11 jaar oud, en Wouter (8) moeten zich noodgedwongen vermaken op bouwterreinen. Daar worden ze echter vaak weggejaagd, niet in de laatste plaats om hun eigen veiligheid. "We willen graag een skeelerbaan", zeggen de drie in koor.

Telegraaf artikel.

U bent hier