h

<hr>TIBETDAG op 10 DECEMBER 2005

13 november 2005

<hr>TIBETDAG op 10 DECEMBER 2005

TIBETDAG op zaterdag 10 DECEMBER 2005
(Dag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens)
met opening door Harry van Bommel
Cultureel ontmoetingscentrum AVANTI
Kerkgracht 4, 1354 AL Almere Haven

PROGRAMMAOVERZICHT

11.00 – 11.05 uur WELKOMSTWOORD
John van der Pauw

11.05 – 11.25 uur OPENING door HARRY VAN BOMMEL
(lid Tweede Kamer) : “Wat heeft een Tibetaan in een Chinese gevangenis aan mensenrechten?”

12.00 – 12.45 uur LEZING MAITREYA INSTITUUT
Introductie boeddhisme
Het verkorte levensverhaal van Shakyamuni Boeddha
Korte introductie over "de Vier Edele Waarheden"

13.00 – 13.30 uur BOEDDHISTISCHE MEDITATIE
Meditatie voor beginners en gevorderden

13.45 - 14.30 uur PRESENTATIE OVER DE ‘LADAKHI NUNS’
Fotografe Marlies Bosch doet beeldend verslag over de unieke positie van Tibetaanse nonnen in Ladakh.

14.45 – 15.45 uur TIBETANEN VERHALEN
Tibetaanse vluchtelingen belichten de verschillen tussen de Tibetaanse en Nederlandse samenleving.

16.00 – 17.00 uur TIBETAANSE GENEESKUNDE
Lezing en demonstratie verzorgd door de Nederlandse stichting voor Tibetaanse geneeskunde

Doorlopende presentatie van allerlei organisaties die betrokkenheid hebben met de situatie in Tibet.
Tibetaanse vluchtelingen verzorgen Tibetaanse hapjes.

Tibet Support Groep Flevoland / Almere 036- 5312781 Tibetsupportflevoland@ilse.nl

Harry van Bommel (SP) opent ‘In het licht van Tibet’

Op zaterdag 10 december a.s. opent Harry van Bommel (lid 2e kamer voor de SP) de Tibetdag in multicultureel ontmoetingscentrum Avanti. 10 december is de dag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Op uitnodiging van de Tibet Support Groep Flevoland/Almere zal het Tweede Kamerlid stil staan bij de vraag wat een Tibetaan in een Chinese gevangenis heeft aan mensenrechten.

Rond 11.00 uur zal Harry van Bommel antwoord geven op de vraag: “Wat heeft een Tibetaan in een Chinese gevangenis aan mensenrechten?”. In zijn werk als kamerlid maakt de heer Van Bommel zich sterk voor het naleven van mensenrechten op nationaal en internationaal niveau. Naast het Kamerwerk is hij vaak te vinden bij demonstraties voor vrede en sociale globalisering. Met zijn toespraak opent Harry van Bommel de Tibetdag.

Op 30 november jl. hebben de VVD en D’66 een motie ingediend waarin de regering en het bedrijfsleven opgeroepen wordt iets te doen aan de naleving van mensenrechten in China en Tibet (zie www.overheid.nl, 30300 V). De kamerleden maken zich vooral zorgen over het aborteren en steriliseren van onder andere Tibetaanse vrouwen.

Tijdens de Tibetdag zullen Tibetanen verhalen over hun ervaringen met de Nederlandse samenleving in contrast met de Tibetaanse levenswijze. De voorzitter van het Maitreya instituut komt iets vertellen over de achtergrond van het Boeddhisme. Aansluitend is er een meditatie van een half uur. De Tibetaanse arts van de Nederlandse stichting voor Tibetaanse geneeskunde geeft een lezing en een demonstratie van de oorspronkelijke natuurgeneeswijze van Tibet. Rond 12.00 uur worden traditionele hapjes uit Tibet geserveerd; zowel vegetarische, als momo’s met vlees.

U bent hier