h
Voor een Sociaal ALMERE

Betaalbaar wonen voor iedereen

Aan het begin van een nieuwe raadsperiode, moeten we helaas constateren dat het in de afgelopen jaren niet gelukt is om betaalbaar wonen voor iedereen in Almere mogelijk te maken. Mensen met geld hebben keuzevrijheid, maar voor mensen met een kleine beurs zijn er bijna geen woningen, laat staan keuzevrijheid. De overheid moet mensen met een laag inkomen een betaalbaar en veilig dak boven hun hoofd bieden.

Wonen is een grondrecht!

De wachttijd voor goedkope sociale huurwoningen is alleen maar opgelopen in de afgelopen jaren. Er staan duizenden mensen op een wachtlijst voor een goedkope of betaalbare sociale huurwoning. Instellingen, zoals bijvoorbeeld het Leger des Heils, kunnen geen nieuwe cliënten opnemen, omdat er geen uitstroom naar kleine/goedkope woningen mogelijk is. Mensen slapen op straat, het aantal verwarde mensen op straat neemt toe, het aantal daklozen en met name het aantal dakloze jongeren neemt toe. Statushouders worden groepsgewijs in woningen geplaatst, wat hun integratie stevig in de weg staat. De gevolgen van het schrijnende tekort aan sociale huurwoningen heeft invloed op iedereen.

Voor de SP is deze situatie niet acceptabel. We dienen als gemeente woningcorporaties en projectontwikkelaars te stimuleren om meer woningen te bouwen naar de behoeften van de Almeerders, dus goedkope en betaalbare huurwoningen! Sociale huurwoningen dienen in elke wijk een plek te krijgen en er moet worden voorkomen dat we sociale huurwoningen geconcentreerd bouwen, zodat er geen getto’s ontstaan. Elke wijk dient voor minimaal 30% uit sociale huurwoningen te bestaan. Daarmee ontstaat een leefbare stad, met veilige woonruimte voor iedereen.

Om dit te realiseren stelt de SP het volgende voor:

- De gemeente spreekt met woningcorporaties en huurdersorganisaties duidelijk af hoeveel sociale huurwoningen er moeten worden toegevoegd, waar deze woningen gebouwd worden en dat er wordt gebouwd voor elke leeftijdscategorie (bij voorkeur levensbestendige woningen).

- Verkoop en liberalisatie van sociale huurwoningen mag slechts met goedkeuring van de gemeente plaatsvinden.

- Er dienen voldoende studentenwoningen beschikbaar te zijn om aan de vraag van studenten te voldoen.

- Indien binnen 1 jaar duidelijk wordt dat de benodigde aantallen sociale huurwoningen niet door de corporaties gerealiseerd worden, onderzoekt de gemeente de mogelijkheid tot het oprichten van een gemeentelijk woningbedrijf. Dit gemeentelijk woningbedrijf dient de wachttijd naar goedkope sociale huurwoningen terug te dringen.

- De gemeente onderzoekt, samen met de corporaties, welke mogelijkheden er zijn binnen bestaande woonwijken om gelijkvloers wonen te realiseren, zodat ouderen in hun eigen wijk kunnen blijven wonen. Senioren die binnen hun eigen wijk willen verhuizen naar zogenaamde levensbestendige woningen krijgen voorrang bij de toewijzing

- Gezinnen met kinderen die moeten verhuizen, omdat zij de huur of de hypotheek niet meer kunnen betalen, worden door de gemeente, de corporaties en de banken geholpen een huis in hun eigen buurt te vinden. Hierdoor hoeven de kinderen niet weg uit hun vertrouwde omgeving.

- Om de sector goedkope sociale huurwoningen een betere kans te geven, dient de gemeente te onderzoeken of de erfpachtregeling beter benut kan worden.

- De gemeente dringt er bij de corporaties en projectontwikkelaars op aan om betaalbare huurwoningen te realiseren voor bijzonder woonvormen, zoals gemeenschappelijk wonen, mantelzorgwoningen, eenpersoonshuishoudens en senioren en neemt dit op in de woonvisie.

- Woningcorporaties en projectontwikkelaars worden door de gemeente gestimuleerd om meer te investeren in de leefbaarheid van de buurt en de wijk. De buurt is voor de SP de schaal van de toekomst.

- Onderhoud en herinrichting van de buitenruimte vraagt speciale aandacht van de gemeente. Toegankelijkheid van stoepen en straten voor senioren en mensen met een beperking dient de hoogste prioriteit te hebben.

- Onderhoud en herinrichting van de buitenruimte in bestaande wijken houdt ten minste gelijke tred met de ontwikkeling van nieuwbouwwijken en gebeurt altijd in nauw overleg met de bewoners van de betreffende wijken.

- Dat er bij de onderhandelingen met particuliere verhuurders een inspanningsverplichting is om huurders te beschermen tegen wanprestaties of te grote huurverhogingen

Lees hier het volledige programma

U bent hier