h

Wethouder Huis zet gemeenteraad buitenspel

28 augustus 2014

Wethouder Huis zet gemeenteraad buitenspel

SP wenst actieve controlerende rol voor de gemeenteraad jegens HVC

 HVC, afvalstoffenverbrander en -verwerker, te Alkmaar verwerkt al jaren het afval voor Almere en vele andere gemeenten. Die gemeenten zijn aandeelhouder van HVC.
Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor het sorteren van de door hen ingezamelde kunstofverpakkingen.
Almere wenst ook deze afvalstroom via HVC te laten verwerken. HVC gaat dat niet zelf doen, maar HVC krijgt de regierol in de aanbesteding om deze nieuwe afvalstroom te verwerken.
Via het verlenen van een bijzonder recht, in een aanpassing van de afvalstoffenverordening kan de gemeente op deze manier het zelf aanbesteden voorkomen.

De SP staat achter deze aanpassing van de afvalstoffenveroredening om op deze wijze HVC in te zetten. De gemeenteraad verleent deze rechten aan HVC. Wethouder Frits Huis verzocht de gemeenteraad op 21 augustus om dit recht van de gemeenteraad over te dragen, te delegeren, aan het college. Daarmee geeft de gemeenteraad een controlerende taak uit handen vindt de SP en is daarom tegen dit voorstel van het college.
Het is niet voor niets dat de SP HVC' 's reilen en zeilen op de voet wil volgen. In een recent rapport van rekenkamers van de meeste gemeenten die aandeelhouder zijn van HVC wordt het volgende opgemerkt:
"Door de verbreding van het strategisch profiel waarbij de onderneming naast het publieke domein in grote mate in het commerciële domein actief is, ontstaat een disbalans tussen een beperkte betrokkenheid op afstand en de risico's van de deelnemende gemeenten." In gewoon Nederlands betekent het dat HVC steeds meer werkzaamheden uitvoert die buiten het directe zicht van de gemeenten vallen en bij het mislukken van die activiteiten de gemeenten de financiële risico's lopen.

Daarom wenst de SP deze disbalans verder te voorkomen. Geef de gemeenteraad de controlerende taak vindt de SP, en laat het niet over aan alleen de wethouder.  De SP wil voorkomen dat de gemeenteraad onaangenaam wordt verrast door economische tegenvallers van de HVC en de verliezen betaald worden door de aandeelhouders, waarvan de gemeente Almere er een is.

Reactie toevoegen

U bent hier